7 vinkkiä web-personoinnin aloittamiseen

Kirjoittanut

2016-09-08

Web personalisation: 7 great campaign ideas!

Personointi on itsestäänselvyys tämän päivän markkinoinnissa.

Kuluttajat vaativat sitä ja teknologia mahdollistaa sen - kuitenkaan suurin osa brändeistä ei tee personointia läheskään tarpeeksi (tai niin tehokkaasti) kun heidän pitäisi. 

Miten sitten erottautua joukosta? Tässä seitsemän vinkkiä toimivan web-personoinnin aloittamiseen.

1. Selauskäyttäytymiseen perustuva sivuston optimointi 

Suoraviivainen aloitus: kävijä selaa saman kategorian kolmea eri tuotetta (esimerkiksi tammisia huonekaluja - hyllyä, pöytää ja kirjahyllyä). Mikäli kävijä poistuu sivulta ostosta tekemättä, voit personoida verkkosivun seuraava vierailua varten. Kun sama kävijä palaa verkkosivulle, hän näkee tuotteita tammisten huonekalujen tuoteryhmästä. Kuka tahansa kävijä, joka selailee saman kategorian tuotteita näin laajasti ostosta tekemättä, ja palaa myöhemmin verkkosivulle, on potentiaalinen asiakas. Palaamiseen kannattaa valmistautua oikeanlaisella personoinnilla.

2. Sivuston hakuperusteinen optimointi

Toinen esimerkki toistuvan käytöksen hyödyntämisestä on, kun kävijä tekee samalla avainsanalla tai avainsanayhdistelmällä useita hakuja. Miksi et personoisi verkkosivusi sisältöä hakua vastaavaksi, mikä helpottaa ja ohjaa hakijaa konversioon?

Segmentointi kävijän hakujen perusteella takaa, että verkkosivun elementit ovat kiinnostavia hänelle.

3. Verkkovierailijoiden konvertoiminen sähköpostin tilaajiksi

Kuvittele, että hallinnoit lentoyhtiön verkkosivuja. Asiakkaaksi tunnistettu henkilö on kirjautunut sisään ja varannut lennot, muttei ole tilannut sinulta sähköpostiviestejä (opt in). Voit edesauttaa tilauksen tekemistä näyttämällä pop-up-viestin tai lisäämällä tilauslomakkeen sivulle. Nämä viestit eivät aina ole oleellisia kaikille kävijöille. Kävijätyypin tunnistamalla voit valita miten, milloin ja kenelle opt in -kehoituksen näytät.

4. Pop-upeista puheen olleen…

Etkö rakastakin niitä pop-upeja, jotka pamahtavat ruudulle heti sivun ladattua, pyytäen sinua arvostelemaan sivun, jota et ole vielä edes ehtinyt selaamaan? Ärsyttävä kokemus uudelle kävijälle, mutta takaisin tulevalle prospektille tilanne voi olla eri.

Sanotaan, että kävijä on selaillut sivuasi neljä kertaa viikon aikana, jokainen vierailu on kestänyt yli 60 sekuntia ja hän on katsonut ainakin kahta sivua. Melko määrätietoista käytöstä eikö?

Kolmannella tai neljännellä kerralla voit asettaa pop-up-kyselyn, tiedustellen mitä mieltä he ovat sivustosta tai jopa mielipiteitä yrityksesi tarjoomaan liittyen. Mikäli he vastaavat, voidaan näillä tiedoilla täydentää kävijän verkkokäyttäytymisprofiilia.

Saat kokonaisvaltaisemman kuvan kävijöistäsi ja voit personoida tarkemmin, mikä parantaa kävijäkokemusta.

5. Sijantiperusteinen personointi 

Yhdistettäessä CRM -tietoja selailuperusteiseen (browsing) käyttäytymiseen, voit tehdä personointia myös olemassa olevan asiakkaasi osoitteen perusteella (olettaen, että osoite on tiedossa). 

Huonekalut ovat jälleen hyvä esimerkki, sillä maantieteellinen sijainti saattaa vaikuttaa enemmän kun uskot. Esimerkiksi ydinkeskusta-asujilla ei välttämättä ole niin suuria puutarhoja kuin esikaupunkialueella tai maaseudulla asujilla on. Ensin mainitut eivät välttämättä ole yhtä kiinnostuneita suurista puutarhakalusteista kuin jälkimmäiset. Segmenttien luominen sijantiperusteisesti ja selauskäyttäytymistä seuraten sekä näiden yhdistäminen ja hyödyntäminen personoinnissa voi vaikuttaa merkittävästi ostopolun aikana.

6. Personointi ostajapersoonan (buyer persona) mukaan

Toinen menetelmä CRM tietojen integrointiin: monet yritykset luovat ja kehittävät ostajapersoonia CRM-järjestelmästä saatavien tietojen, kuten ostokäyttäytymisen perusteella. Kun tietynlainen ostajapersoona (esim. VIP tai Gold Member) palaa verkkosivulle, voidaan personoinnissa huomioida ostohistoria ja mieltymykset, esimerkiksi vain VIP-asiakkaille näytettävin eduin. Tämä parantaa asiakasuskollisuutta ja kannustaa uusiin ostoksiin.  

7. Ohjaaminen kivijalkamyymälään

Lopuksi, toinen esimerkki sijantiperusteisesta personoinnista, jossa porkkana ristiinmyynnille: Yritysten, jolla on vahva, paikallinen presenssi, kannattaa lisätä lähimmän myymälän tiedot verkkosivupersonointiin, niille joiden selaussijainti tai osoitetiedot on tunnistettu.

Me APSIKSELLA toimimme useiden eri brändien kanssa, jotka käyttävät näitä taktiikoita parantaakseen henkilötason vuorovaikutusta (esim. "Jason, tapaa myymäläpäällikkösi"). Lopputuloksena on paljon henkilökohtaisempi, tunnepitoisempi yhteys brändiin ja sen palveluihin. Tehokas taktiikka niin online kuin offline -keskusteluille. 

Kaipaatko lisää vinkkejä ja ideoita miten personoida monikanavaisessa, reaaliaikaisessa markkinoinnissa? Ota meihin yhteyttä, autamme aina mielellämme!